dijous, 22 d’agost del 2013

Benvinguda


Pel febrer de 1979, i per iniciativa de l’APA de l’Escola Pública de Vilafranca, es fundà l’agrupació de ball “Aires Vilafranquins”, formada en la seva quasi totalitat per nins i nines de cinc a dotze anys, amb el propòsit d’evitar deixar perdre les arrels del nostre folklore.

Les primeres actuacions tengueren lloc durant les festes patronals del poble l’any 1980.

A mesura que anava passant el temps es va anar comptat amb el suport i participació del poble, la qual cosa motivà per crear la pròpia rondalla musical sota la direcció d’Andreu Jaume Sendra.

A finals de 1988, animats per la bona trajectòria, s’elaborà un enregistrament discogràfic per deixar constància de la tasca musical de l’agrupació, la qual ha estat retransmesa per diferents mitjans radiofònics: Ràdio Balear, Ràdio Marratxí i IB3 Ràdio.

Actualment l’agrupació està formada per trenta-cinc persones, l’escola de ball compta amb cinquanta membres, a més d’un nombrós grup de persones majors que també assisteixen a classe. La direcció artística està en mans de Rosa Juan Bennàssar.

Actualment les activitats de l’agrupació se centren en ballades populars i mostres de balls on la festa requereix oferir uns coneixements del nostre propi estil de ball i indumentària (que correspon al s.XIX). També actuam a inauguracions, festes privades, possessions, residències i actes socials.

Les actuacions fora de l’illa de Mallorca han estat:

·        Actuació en el XVI Festival de Danses Regionals de Castella – La Manxa a Manzanares (Ciudad Real) l’any 1993.
·        Participació en les XI Jornades de Folklore d’Ourense i intercanvi amb l’agrupació Castro Floxo de la mateixa ciutat l’any 1994.
·        Actuació a les Festes de Gràcia a Maó l’any 1995
·        Participació en les Festes Patronals de Las Torres de Cotillas (Múrcia) l’any 1996
·        Actuació en el II Festival Internacional de Folklore de Felgueiras (Portugal) l’any 1997
·        Actuació a les festes patronals de la ciutat d’Eivissa l’any 1998
·        Intercanvi amb l’Agrupació Los Molinos de Toledo i actuació a les festes de El Romeral l’any 2001
·        Participació a les festes patronals de Colunga (Astúries) i intercanvi amb l’agrupació Xagardúa del mateix municipi l’any 2003
·        Actuació a les festes patronals de Frigiliana de Màlaga l’any 2005 i intercanvi amb l’agrupació Coros y Danzas de Frigiliana.
·        Participació a les Fiestas del Emigrante de Cedillo (Càceres) a l’agost 2006 i intercanvi amb l’agrupació El Despertar de la mateixa localitat.
·        Actuació al XXVII Festival de Balls, Música i cançó popular de la Nostra Terra de Sant Antoni de Portmany l’any 2008.


L’objectiu és seguir amb la tasca del grup i continuar ensenyant les tradicions de l’illa per mantenir sempre vius els balls mallorquins.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada